Hasan Destici

Hobbyıst Photographer

fluorite-lens

Fluorite lens ve UD Lens nedir?

Florit lens ve UD Lens nedir?

Bir prizmayı güneş ışığına tuttuğunuzda gök kuşağı tayfı ortaya çıkar. Bu durum ışığın farklı dalga boylarının prizma içinde farklı noktalarda kırılmasından ya da bükülmesinden kaynaklanır. Aynı durum daha az miktarda fotoğraf makinesi lenslerinde de meydana gelir ve  renk sapması olarak adlandırılır. Fotoğraflarda renk saçaklanması meydana getirerek daha çok nesnelerin kenarlarında belirgin hale gelir. İçbükey ve dışbükey merceklerin kombine edilmesi problemin azalmasına yardım etse de sorunu tamamen ortadan kaldırmaz.

Çok düşük sapma değerleri olan florit elementler standart merceklerin engellemekte başarısız olduğu bozulmalarla baş edebilmektedir.  Canon 1960’larda yapay kristal florit üretmeyi başarmış ve florit elementli değiştirilebilir SLR lensleri piyasaya sürmüştür. 1970’lerde ise ilk UD (Ultra Low Dispersion) çok düşük sapma değerli lens elementlerini üreterek bunları ürünlerinde kullanmıştır. Bu teknoloji 1990’larda Super UD lensler üretmek amacıyla daha da geliştirilmiştir. Günümüzde UD, Süper UD ve florit elementler birçok üst segment lenste kullanılmaktadır.

attachment from https://www.laowalenses.ca/?attachment_id=991

Hasan Destici

Herkese mutlu günler diliyorum.

Loading

Fotoğrafçılık literatürü Türkiye’de henüz gelişmekte olan bir alandır. Türkçe karşılığı henüz yerleşmemiş terimlerin ya İngilizcesi ya da uygun bir tercümesi kulanılmaktadır. Yazıyı geliştirmeme yorum kısmına yazacağınız yorumlarla katkıda bulunabilirsiniz. Teşekkürler.

Bilgilerinizi tazeleyin.

Perde (shutter) kameranın sensörü üzerine düşecek ışığın süresini belirler, dolaylı yoldan miktarını da belirler.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments