Hasan Destici

Hobbyıst Photographer

Canon Lens Kısaltmaları

Canon Lens Kısaltmaları

Bu yazıda Canon lens kısaltmalarını ve anlamlarını alfabetik sıra halinde okuyabilirsiniz.

Lens satın alırken üzerlerinde birçok kısaltmanın bulunduğunu farketmiş olmalısınız. Uygun fiyatlı lenslerden pahalı lenslere kadar her lenste bu kısaltmalar bulunur. Kısaltmalar bize lenslerin özellikleri, katogorileri ya da teknolojileri hakkında bilgiler verir. Aşağıdaki lensi incelerseniz, EF, IS, USM gibi Canon’a ait kısaltmalar görebilirsiniz.

Her marka, benzer teknolojiler kullanmalarına karşın farklı kısaltmalar kullanmayı tercih etmektedir. Aşağıda Canon lens kısaltmalarını inceleyeibilirsiniz.

 

AFD/Arc Form Drive: Canon’un kullandığı ilk netleme motorudur. Bu netlemeyi kullanan lensler oldukça gürültülü çalışmaktaydı ve manuel netleme seçenekleri yoktu.

ASC/Air Sphere Coating: Bu özellik 100-400mm f/4.5-5.6 L IS II lens ile 2014 yılında piyasaya sürüldü. Yansıma ve parlama etkilerini azaltmak için üretilmiş bir teknolojidir. Bu kısaltma lens üzerinde yer almaz, lensin kutusu üzerinde yazılıdır.

BR/Blue Spectrum Refractive: Bu teknoloji özellikle mavi ve mor renk dalgaboylarını düzelterek, renk sapmalarını/ (Kromatik Aberasyon/Chramatic Aberration) engellemeyi amaçlar. Kromatik Abersayon ile bilgili bir yazımı bu bağlantıda bulabilirsiniz.

Cine-Servo: Cine Servp lensler ayrılabilir elle netleme elemanları içeren CN-E lenslerdir. EF ve PL yuvalar (mount) ile uyumludur.

Compact Macro: Compact Macro lensler adından da anlaşılacağı gibi makro lenslerin küçük versiyonlarıdır.

Compact Servo: Bu özxellik 2016 yılında CN-E 18-80mm T4.4 lens ile ortaya çıkmıştır. Bu lensler “L” lensler ile aynı tasarım özelliklerini taşıyıp ve aynı kalitede üretilmesinin yanısıra manuel diyafram kontrolü gibi video elemanları da barındırır. Görüntü sabitleytici özlliği olmasına karşın bu özellik yalnızca EF yuvalarda kullanılabilir. PL yuvalar için bu özellik kullanılabilir değildir.

CN-E: Bu lenler sinematografi için tasarlanmıştır. Elle netleme ve elle diyafram kontrolü özellikleri vardır.

DC/Direct Connect: Bu özelliği eski Canon lenslerde görebilirsiniz. USM ve Micro USM motorlardan daha gürültülü çalışır. USM netleme motorları ile ilgili bir yazımı bu bağlantıda okuyabilirsiniz.

DO/Diffractive Optics: Bu lensler “L” serisi lenslere benzemektedir fakat üzerinde kırmızı yerine yeşil halka vardır. Bu tip lensler içinde daha az sayıda fakat ışığı daha fazla kıran, daha kaliteli mercekler bulundurur, böylece bu lensleri daha hafif olacak şekilde üretmek mümkün hale gelir. Piyasada az sayıda lenste bu özellik kullanılmıştır.

EF/Electro Focus: Bu yuva (mount) 1987’de EOS kameralar ile çalışacak şekilde üretilmiştir. Otomatik netleme özelliği bulunan lenslerin bu özelliğini kullanmasını sağlar.

EF-S: Bu kısaltmadaki “S” harfi Small Image Circle ya da Short Back Focus ifadelerinin bir harf ile gösterilmiş halidir. Bu lensler kırpılmış sensörlü kameralar için (APS-C) üretilmiş daha uygun fiyatlı lens grubudur. APS-C kameraların daha büyük sensörlü versiyonları tam kare (FF/Full Frame) kameralardır. Bu kameralara uygun lensleri APS-C kameralarda kullandığınızda lensin aktardığı görüntünün bir kısmı kamera sensöründen taşacaktır. Bir başka ifadeyle elde edilen görüntünün bir kısmı boşa gidecektir. EF-S lensler tam da APS-C kamera sensörlerine uygun görüntü aktarır. Bu lensler, tıpkı APS-C kameralar gibi  daha ucuz ve daha hafiftir. EF-S lensler tam kare kameralarda kullanılamamaktadır.

EF-M: Bu lensler Canon EOS M aynasız kameralar için üretilmektedir. EF ya da EFS lensler uygun bir adaptör ile EF-M yuvada kullanıabilir.

FD/Fully Automatic Diaphragm: 1971 yılında piyasaya çıkmış ve 1987 yılında otomatik netleme özellikli EOS yuvalar ve buna uygun lensler üretilene kadar kullanılmış oldukça eski bir teknolojidir.

FDn: Bu versiyon, FD lenslerin geliştirimiş bir versiyonudur. FDn lenslerde SSC (Super Spectra Coating) elemanlar bulunur. Konuyla ilgili bir yazı İngilizcesi olan arkadaşlar için bu bağlantıda bulunabilir.

FL/Focal-plane shutter, Linked mount: FL lensler 1964 yılında piyasaya çıkmıştır ve büyük oranda FD lenslere benzer ve FD yuvalarda da kullanılabilir.

IS/Image Stabilisation: Görüntü sabitleme olarak çevirisi yapılabilecek bu sistem, elle çekim sırasında titreme ve sarsılmaları 5 durağa kadar minimize etmeye yardımcı olur. Özellikle düşük ışık koşullarında, yavaş perde hızı kullanmanız gereken durumlarda etkilidir. Kameralarda ve lenslerde farklı görüntü sabitleme teknolojieri kullanılmaktadır. Bu konu ayrı bir yazıda ayrıntılı olarak incelenecektir.

KAS S: Bu lensler temelde CN-E lenslerdir fakat zum kontrol elemanlarına ek olarak gelişmiş netleme ve diyafram kontrol sistemleri de içerir.

L/Luxury: Bu lensler gövdesinde kırmızı bir halka içerir. Bu lens gurubu içinde Çok Geniş Açılı lenslerden Telefoto lenslere kadar çok sayıda ürün vardır. L serisi bütün lensler USM netleme motoruyla (Ultrasonic Motor) ve yalıtımlı (Weather Sealing) olarak üretilir. Canon’un en iyi lensleri bu gruptadır.

Macro: Bu lensler yakın çekim fotoğrafçılık için üretilmiştir ve objeleri en az 1:1 büyütme oranı vardır. Bazı lenslerde objeleri yakından fotoğraflayabilmeniz için makro kipleri de mevcuttur. Ayrıca, uzatma tüpleri (Extension Tube) kullanarak çeşitli lenslere makro özelliği kazandırmak da mümkündür.

Micro USM/Micro Ultrasonic Motor: Micro USM, USM netleme motorunun daha uygun fiyatlı bir versiyonudur. Genellikle kit lensler ya da ucuz lenslerle birlikte gelir. USM teknolojisine göre daha gürültülü ve yavaş çalışmasına karşın eski teknoloji netleme motorlarından çok daha iyi sonuç verir. USM motorlarla ilgili bir yazımı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

MM: MM teknolojisi AFD motorun daha ucuz bir veriyonudur. AFD’ye oranla daha yavaş ve gürültülü çalışır. Elle netleme özelliği yoktur.

MP-E: Canon MP-E 65mm f/2.8 bu motoru kullanan tek lenstir. Tipik bir macro lens 1:1 büyütme oranına sahipken MP-E sistemi bu oranı 5x’e kadar çıkarır.  Türünün tek örneği olan Canon MP-E 65mm f/2.8 lenste netleme halkası yoktur. Netleme yapabilmek için lens ileri geri hareket ettirilmelidir. Geniş diyaframlarda alan derinliği son derece sığ olduğundan, netleme yapmak için odaklama rayı (focusing rail) gibi özel ekipmanlar gerekir.

PZ/Power Zoom: Bu özellikteki tek lens olan 35-80 f/4-5.6 PZ’te lensin zum yapmasına olanak sağlayan bir zum motoru bulunur.

RF: Canon’un yeni geliştirdiği aynasız tam kare lensler RF yuvalar ile uyumludur. EF lensleri RF yuvalarda kullanmak da mümkündür. Bunun için uygun bir adaptör gereklidir.

SC/Spectra Coating: SC elemanları, lenslerdeki yansıma ve parlama etkilerini azaltır.

SWC/Subwavelenght Coating: Bu sistem lenslerin gölgelenme ve parlama etkilerini azaltır. SWC, SC (Spectra Coaing) ve SSC (Super Spectral Coating) özellikli lenslerin  geliştirilmiş bir versiyonudur.

SSC/Super Spectral Coating: Bu sistem SC ile aynıdır fakat daha pahalı lenslerde kullanılmıştır.

STM/Stepper Motor: STM motor daha keskin ve daha sessiz bir odaklama imkanı sağlayan, bütün EF-M ve bazı EF-S lenslerde kullanılan bir netleme motorudur.

TS-E: Bu lensler diğer lensler gibi kamera sensörüne paralel hareket etmez. Perspektif düzeltme özellikleri vardır ve özellikle mimari fotoğrafçılıkla ilgilelenlere çeşitli avantajlar sağlar.

USM/Ultrasonic Motor: Son derece hızlı ve sessiz netleme yapabilen bir netleme motoru teknolojisidir. USM’den daha sessiz çalışan tek motor STM’dir. USM motorlar hakkında bir yazımı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

I,II,III: Bu rakamlar tahmin edileceği gibi, aynı lenslerin zaman içinde güncellenmesi ile ortaya çıkan yeni versiyonlarını temsil eder. 3’üncü versiyon en yeni versiyondur.

Yazar: Hasan DESTİCİ

Yararlanılan kaynaklar, https://expertphotography.com/canon-lens-abbreviations/

https://en.wikipedia.org

Yorum kısmında yapacağınız youmlarla yazıyı geliştirmeme yardımcı olabilirsiniz.

Herkese mutlu günler diliyorum.

Loading

Fotoğrafçılık literatürü Türkiye’de henüz gelişmekte olan bir alandır. Türkçe karşılığı henüz yerleşmemiş terimlerin ya İngilizcesi ya da uygun bir tercümesi kulanılmaktadır. Yazıyı geliştirmeme yorum kısmına yazacağınız yorumlarla katkıda bulunabilirsiniz. Teşekkürler.

Bilgilerinizi tazeleyin.

Fotoğraf makinelerinde, objektif içinden geçen ışığın, yeğinliğini ayarlamak için kullanılan ve çoğunlukla objektif içine yerleştirilmiş olan metal düzeneğe diyafram denir.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments