Hasan Destici

Hobbyıst Photographer

Sony Lens Kısaltmaları

Sony Lens Kısaltmaları

Sony kısaltmalar ve anlamları


Lens satın alırken ya lenslerin ya da kutularının üzerinde birçok kısaltmanın bulunduğunu farketmiş olmalısınız. Uygun fiyatlı lenslerden pahalı lenslere kadar her lenste bu kısaltmalar bulunur. Kısaltmalar bize lenslerin özellikleri, katogorileri ya da teknolojileri hakkında bilgiler verir. Bu yazıda Sony lens kısaltmalarını ve anlamlarını alfabetik sıra halinde okuyabilirsiniz.

A-Mount (A-Yuva): 2006 yılında Sony’nin Konica/Minolta’yı satın almasıyla piyasaya sürülmüştür. A-mount Alpha (α) kameralar içindir.

DT – Digital Technology (Dijital Teknoloji): Bu lensler kırpılmış sensörlü (Crop sensor) kameralar için üretilmiştir.

ED – Extra-low Dispersion (Çok Düşük Sapma):  Bu kısaltmaya sahip lenslerde kromatik aberasyonu (Chromatic aberration) azaltmak için kullanılmış lens elemanları vardır.



Yukarıdaki grafiklerde, en düşük sapma değerlerine dolayısıyla en keskin resim üretme kapasitesine sahip lens elemanlarının Super ED ve Florid Lensler olduğunu görebilirsiniz.

Kromatik aberasyon ile igili bir yazımı bu bağlantıdan , Flourite ve UD lens nedir konulu yazımı bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

FE – Full-frame (Tam Kare): Bu lensler E-Mount kullanan FF (Tam Kare) kameralar içindir. Kırpılmış sensörlü kameralar bu lensleri kullanabilir ancak odak uzaklığı değişecektir. Örneğin Sony FE 100mm F2.8 STF GM OSS bir lens Sony A6000 kamerada 150 mm odak uzunluğunda görüntü aktaracaktır. Aynı zamanda lensin aktardığı görüntünün açısı daralacaktır. Aşağıdaki görselde markalara göre sensor genişlikleri verilmiştir.



Fisheye – Fisheye lenses (Balık gözü lensler): Bu lensler çok geniş açılı lenslerdir. Çok fazla bükülme oluştururlar. Kullanım alanları farklılık gösterir.

G – Gold (Altın): G serisi lensler Sony’nin profesyonel kalitede ürettiği ürün grubudur.



IF – Internal Focus (Dahili Odaklama): Bu lenslerde odaklama lensin iç kısmında gerçekleşir. Odaklama sırasında lensin boyunda uzama ya da kısalma olmaz.

Macro: Makro lensler 1:1 ve daha büyük oranda büyütme özelliğene sahiptir. Bu lenslerle çok küçük nesneler çok büyük boyutlarda fotoğraflanabilir.

OSS – Optical Steady Shot: OSS, E-Mount/E-yuva kullanan lenslerde kullanılan bir özelliktir. Canon’un IS (Image Stabilizer/Resim Sabitleme) teknolojisi gibi, düşük perde hızlarında elle çekim yaparken kameranın sallanması, sarsılması gibi durumları telafi ederek daha net fotoğraflar elde etmeye yardımcı olur.

Pancake: Çok hafif, küçük boyutlu lenslerdir.



PZ – Power Zoom: Power zoom lensler hızlı bir şekilde zum yapmaya yarayan dahili motorlarla donatılmıştır. Özellikle film endüstrisinde kullanılır.

SAL – Sony Autofocus Lens (Sony Otomatik Netleme Lensi): Bu sistem A-Mount/A-Yuva lenslerde kullanılan otomatik netleme sistemidir. Sony α Carl Zeiss Vario-Sonnar T* DT 16-80mm f/3.5-4.5 ZA  model lensi SAL-1680Z şeklinde de görebilirsiniz.

SAM – Smooth Autofocus Motor: Bu netleme motoru teknolojisi genellikle düşük fiyatlı lenslerde kullanır ve SSM netleme sisteminin daha düşük kaliteli bir versiyonudur.

SEL – Sony Autofocus lenses: Bu özellik E-Mount/E-Yuva lenslerde kullanılan bir otomatik netleme sistemidir. Sony E 10-18mm F4 OSS Wide-angle Zoom lensi SEL1018 şeklinde de görebilirsiniz.  

SSM – SuperSonic Motor: SSM netleme motorları son derece hızlı ve sessiz çalışır. SAM teknolojisinin geliştirilmiş versiyonudur.

STF – Smooth Transition Focus (Yumuşak Geçişli Netleme): Bu lensler yapısında kullanılan ekstra bir eleman sayesinde odak dışı alanlarda yumuşak dairesel bokehler üretir. Fakat bu özellik kullanılırken otomatik netleme kabiliyeti ve efektif diyafram kullanımında kayıplara neden olur. Aşağıdaki örnek resmi inceleyebilirsiniz.



Super ED – Super Extra-low Dispersion (Süper Çok Düşük Sapma): ED lensler ile benzer yapıda ve daha güçlü bir versiyondur.

T – T-star coating (T-star kaplama): Bu lensler mercek parlaması ve gölgelenme etkilerini azaltan elemanlar barındırır.

TC – Tele Converter: Bu lens başka lenslerin odak uzunlukluklarını artırmak için tasarlanmıştır. 1.4x ve 2.x versiyonları mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, 70-200 bir EF lensi FF bir gövdede bu çevireç ile kullandığınızda 70-200 lens 140-400 odak uzunluğunda görüntü aktaracaktır.



ZA – Zeiss Alpha: Bu ifade Zeiss markası tarafından Sony alpha (α) kameralar için ürütilmiş lensleri temsil eder.



Yazar: Hasan DESTİCİ

Yararlanılan kaynaklar:

https://www.sony.co.uk/electronics/alpha-lens-technology

https://www.sony.co.uk/electronics/alpha-lens-technology

https://www.sony.co.uk/electronics/alpha-lens-technology

Yorum kısmında yapacağınız youmlarla yazıyı geliştirmeme yardımcı olabilirsiniz.

Herkese mutlu günler diliyorum.

Loading

Fotoğrafçılık literatürü Türkiye’de henüz gelişmekte olan bir alandır. Türkçe karşılığı henüz yerleşmemiş terimlerin ya İngilizcesi ya da uygun bir tercümesi kulanılmaktadır. Yazıyı geliştirmeme yorum kısmına yazacağınız yorumlarla katkıda bulunabilirsiniz. Teşekkürler.

Bilgilerinizi tazeleyin.

Fotoğraf makinelerinde, objektif içinden geçen ışığın, yeğinliğini ayarlamak için kullanılan ve çoğunlukla objektif içine yerleştirilmiş olan metal düzeneğe diyafram denir.

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Yorum
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments